Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

placki lawasz:

  • 500 g mąki (typ 500)
  • woda do wyrobienia ciasta
  • sól
  • szklanka zakwasu
  • 2 łyżki oleju

kebab:

  • 500 g mielonej baraniny
  • starta cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • sól
  • łyżka świeżej, posiekanej mięty

ciepła sałatka z bakłażanów:

  • czerwona papryka
  • pomidor
  • bakłażan
  • szklanka zsiadłego mleka
  • czerwona cebula
  • czosnek
  • olej do smażenia

do podania:

  • sałata lodowa
  • krążki czerwonej cebuli
  • posiekana świeża kolendra

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania placków lawasz. Mąkę połącz z zakwasem, wodą i wyrób ciasto.

Na koniec do ciasta dolej oleju. Dopraw solą i ponownie zagnieć ciasto kilka razy. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Z kawałków wyrośniętego ciasta rozwałkuj cienkie placuszki. Piecz je na rozgrzanym kamieniu lub blasze.

Do mielonego mięsa dodaj startą cebulę, sól, słodką paprykę i kmin rzymski. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj świeżą miętę. Z mięsa uformuj szaszłyki i zgrilluj.

Paprykę, bakłażana, cebulę, czosnek i pomidora pokrój w kostkę. Na oleju najpierw podsmaż cebulę, paprykę i czosnek. Na końcu dodaj bakłażana i pomidora. Do podsmażonych warzyw dolej zsiadłego mleka. Poczekaj, aż płyn się zredukuje.

Na placek nałóż gotowy kebab, świeżą sałatę lodową i krążki czerwonej cebuli. Całość posyp świeżą kolendrą. Lawasz podawaj z ciepłą sałatką z bakłażanów. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+