Grillowany stek wieprzowy z glazurowanymi w maśle rzepami i aioli z klarowanego tłuszczu wieprzowego

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 1 kg schabu z kością i tłuszczem na obwolucie

Marynata:

  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 100 ml ciemnego piwa
  • kilka liści szałwii
  • sok z jednej cytryny

Sos aioli:

  • 3 żółtka
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml klarowany tłuszczu wieprzowego

Dodatkowo:

  • sól morska i pieprz młotkowany
  • 10 małych kalarep
  • 15 dag szynki długodojrzewającej
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • skórka z jednej cytryny

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki marynaty. Syrop klonowy, piwo, świeżą szałwię i sok z cytryny. Doprawione kotlety solą i pieprzem włóż do marynaty i odstaw na chwilę. Czosnek zetrzyj na tarce. Utrzyj go z solą. Dodaj żółtka i bardzo dobrze połącz je z czosnkiem. Dolej sklarowanego, płynnego smalcu i ucieraj. Wstaw sos do lodówki. Kalarepy i długo dojrzewającą szynkę pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na klarowanym maśle (smaż na małym ogniu, wręcz duś). Do podsmażonej kalarepy dodaj skórki z cytryny.

Kotlety grilluj na mocno rozgrzanej patelni. Podawaj je z kalarepami i sosem. Smacznego.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+