Grillowany bundz z sosem z owoców leśnych z malinową lemoniadą

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 4 grube plastry twardego bundzu
  • 1 łyżka miodu
  • papier do pieczenia
  • 500 ml jagód
  • świeża kolendra
  • 5-6 łyżek cukru brązowego nierafinowanego
  • odrobina winiaku lub likieru jagodowego

Lemoniada:

  • mięta
  • 3 łyżki cukier brązowego nierafinowanego
  • 500 g malin
  • lód kruszony
  • 2 szt. limonki
  • woda gazowana lub proseco

Przygotowanie:

Na głęboką patelnię wysyp jagody, zasyp cukrem i dodaj winiak. Duś aż jagody się rozpadną, przetrzyj przez sito, dodaj kolendrę i ostudź. Patelnię rozgrzej, połóż papier i grilluj na nim kawałki sera, co jakiś czas smaruj je miodem.

Lemoniada:
Do blendera wlej sok z limonek, dodaj maliny i świeżą miętę. Dosyp cukier brązowy, całość zmiksuj. Dodaj kruszony lód i Proseco lub wodę mineralną.