Grillowane filetowane udo z kurczaka na szpinaku z sosem ziołowo-orzechowym

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • udo z kurczaka
  • sól, pieprz

Sos:

  • garść orzechów włoskich
  • 1 młoda cebula
  • łyżka masła
  • świeży estragon
  • 100 ml białego wina „verde”
  • pieprz

Szpinak:

  • 2-3 garście świeżego szpinaku
  • młoda cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • oliwa
  • 1 łyżeczka masła
  • wino „verde”

Przygotowanie:

Za pomocą ostrego noża wyfiletuj udo z kości. Rób to ostrożnie bo nóż łatwo się obsuwa. Gotowe mięso natrzyj solą i pieprzem, odstaw do lodówki. Na patelni przesmaż na maśle cebulkę i orzechy, dodaj estragon i wino. Gdy się zagotuje, zmiksuj i przetrzyj przez sito.

Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej udo obracając dwa razy aż wypływające osocze się całkowicie zetnie. W tym czasie na patelni rozgrzej masło z oliwą, przesmaż czosnek, cebulę i szpinak. Po chwili smażenia podlej winem. Podawaj udo na szpinaku polane sosem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+