Gołąbki z owczego sera i botwiny zapiekane w sosie ogórkowym

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 10 dużych liści botwiny bez twardych korzonków
  • 10 plastrów (wielkości liścia botwiny) sera owczego typu feta
  • grubo mielony pieprz
  • kilka gałązek tymianku i kilka majeranku
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • ćwiartka jabłka lekko kwaśnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Sos ogórkowy:

  • łyżka masła
  • 2 twarde ogórki kiszone
  • 3 łyżki kwasu z ogórków
  • pół szklanki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie:

W dużej misce mieszam: mielony pieprz, tymianek i majeranek, rozgnieciony czosnek, ocet, olej i starte na małych oczkach jabłka. Do marynaty wkładam ser, delikatnie mieszam i wkładam na noc do lodówki. Każdy kawałek sera układam na liściu botwiny i zwijam gołąbki. W rondlu rozpuszczam masło, do którego dodaję startego na grubych okach ogórka i kwas z ogórka. Po chwili duszenia wlewam śmietanę i doprawiam koperkiem oraz natką. W małym żaroodpornym pojemniku rozlewam część sosu i układam na nim gołąbki. Zapiekam w piecu około 10 minut.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+