Gołąbki z młodej kapusty z pęczakiem i pomidorami

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 15 liści młodej kapusty
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
  • pomidor malinowy
  • papryka
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • oliwa rafinowana do smażenia
  • czosnek
  • cebula
  • pomidory krojone w puszce 440 g
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • garść świeżego koperku

Przygotowanie:

Z kapusty wytnij głąb i wrzuć ją do gorącej wody. Dodaj cukier, aby kolor został bardziej intensywny. Poczekaj chwilę aż liście same zaczną odchodzić. Gotowe liście zanurz w zimnej wodzie. Pomidora, paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Warzywa połącz z ugotowaną kaszą pęczak. Do farszu dodaj 2 całe jaja i dopraw go solą i pieprzem. W garnku na dnie ułóż liście kapusty. Na nie układaj gołąbki. Przygotuj pomidorową zalewę. Na patelni podsmaż czosnek, cebulę. Dodaj pomidory i cukier. Dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion i poczekaj aż sos się zagotuje. Do gotowego sosu dodaj garść kopru. Gołąbki zalej sosem pomidorowym i gotuj 25 – 30 minut.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+