Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 8 średniej wielkości sparzonych liści kapusty
  • 1 ½ szklanki kaszy krakowskiej
  • 1 żółtko i 3 jajka
  • 20 dag kurzych wątróbek
  • 3 łyżki masła
  • łyżka majeranku
  • 10 suszonych śliwek najlepiej wędzonych namoczonych w ulubionej wódce
  • 1 ½ l bulionu drobiowego
  • 75 dag śliwek węgierek lub President
  • 50 ml śliwowicy
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina (może być śliwkowe)
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 goździki
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

Kaszę rozmieszaj z żółtkiem i ugotuj w wodzie w proporcji 1:2,5, powinna się rozgotować. Na patelni na maśle przesmaż cebulę, wątróbki i posiekane śliwki. Całość ostudź i drobno posiekaj. Wątróbki połącz z kaszą, jajkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Powstałą masę zawijaj w liście i układaj w garnku. Zalej bulionem i gotuj około 1-1, 5 godziny. W rondlu w tym czasie, na 2 łyżkach masła, przesmaż połówki śliwek i cukier. Po paru chwilach podlej śliwowicą i podpal. Dołóż goździki, imbir i zalej czerwonym winem, duś na małym ogniu. Gdy śliwki się rozpadną przetrzyj przez sito i dodaj masło. Polewaj gołąbki.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+