Giczki cielęce wolno duszone z warzywami podane z kurpiowską kiszoną kapustą

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 4 giczki cielęce
  • por
  • 2 marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek, rozmaryn
  • butelka białego wytrawnego wina
  • gęsi tłuszcz do smażenia

kapusta:

  • 1kg kiszonej kapusty
  • garść wędzonych śliwek
  • kilka kulek jałowca
  • łyżeczka kminku
  • gęsi smalec do smażenia

Przygotowanie:

Giczki pokrój na dwie częśći i natrzyj je solą i pieprzem. Pora i marchewki pokrój w cieńkie plastry. Pomidory pokrój w dużą kostkę. W garnku na gęsim tłuszczu obsmaż dokładnie mięso.

Wyjmij giczki i w tym samym garnku obsmaż twarde warzywa. Dodaj świeże zioła. Do obsmażonych warzyw włóż giczki. Dodaj pomidory. Całość zalej białym winem. Cięlęcine duś na wolnym ogniu przez 5 godzin.

Kapustę kiszoną posiekaj. Śliwki posiekaj. Na rozgrzanym gęsim tłuszczu podsmaż kapustę, potem śliwki. Dodaj jałowca i kminku. Całośc podlej odrobiną soku z kiszonej kapusty i smaż. Giczki podawaj z kurpiowską kiszoną kapustą.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+