Filety z sandacza z rydzami smażonymi w miodzie

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 6)

Składniki:

  • 2 filety z sandacza
  • pół kostki masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka czarnych oliwek
  • kilka dużych kaparów
  • 3-4 suszone pomidory
  • 3 raki

Karmelizowane rydze:

  • 4 duże rydze
  • cebula szalotka
  • garść orzechów laskowych
  • 2 kiszone cytryny
  • garść liści szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki miodu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Pokrój cebule, czosnek, oliwki, kapary i suszone pomidory. Na patelni sklaruj masło. Dodaj nóżki raków, a następnie pokrojone warzywa. Składniki krótko przysmaż. Masło przecedź przez sito i wlej ponownie na patelnie. Na smakowym maśle usmaż kawałki ryby. Dodaj ponownie szyjki rakowe i wcześniej podsmażone warzywa. Dolej wino i poczekaj, aż się zredukuje. Danie zdejmij z ognia. Przygotuj karmelizowane w miodzie rydze. Pokrojoną cebulę i orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Następnie dolej olej i usmaż rydze, cytryny i pokrojone liście szpinaku. Danie dopraw solą, pieprzem i miodem. Smacznego!