Filety z pstrąga konfiturowane w estragonowym maśle z ziołowymi kluseczkami

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga ze skórą
  • 200 gr masła
  • świeże zioła: listek laurowy, rozmaryn, estragon
  • 1 młoda cebula lub szalotka
  • młody ząbek czosnku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 żółtka
  • sól, pieprz

  • Na kluski:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 gr mąki pszennej
  • 1 jajko
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Filety z pstrąga podziel na kilkucentymetrowe kawałki, posól, popieprz i odstaw na chwilę. Na patelni rozpuść na małym ogniu ¾ masła, zbierz piankę, a do masła włóż zioła, cebulę i czosnek. Chwilę duś i włóż filety. Zmniejsz ogień do minimum i po 10 minutach wyjmij rybę. Rób to bardzo delikatnie. Rybę przykryj folią aluminiową, aby nie wystygła. Do rondla dolej wino i redukuj na małym ogniu.

W tym czasie zagnieć ciasto z rozgniecionych na miazgę ziemniaków i pozostałych składników.

Ciasto podziel na kulki i porób ruloniki. Gotowy rulon krój na 2cm kluseczki i lekko rozgniataj widelcem. Gotuj około 3-4minut. Podawaj wszystko razem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+