Duszony kurczak z młodymi warzywami i z młodymi ziemniakami pieczonymi w jogurcie

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • kurczak zagrodowy
  • 3 ząbki młodego czosnku
  • świeże zioła: tymianek, rozmaryn, listek laurowy, lubczyk
  • skórka z cytryny
  • 2 szt. młodej marchewki
  • 2 młode pory
  • 8 szt. cebulek młodych, małyche
  • pieprz
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka umyj w letniej wodzie i porządnie wytrzyj. Podziel na 6 części i natrzyj solą oraz pieprzem po czym dodaj starty czosnek, świeże zioła, skórkę z cytryny i oliwę. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Marchewkę, pora i cebulki pokrój maksymalnie na połowę. Gdy kurczak swoje odsiedzi, rozgrzej mocno patelnię, przesmaż kurczaka i warzywa. Całość przełóż do garnka ciśnieniowego. Dolej odrobinę bulionu i duś przez ok. 20 min. W trakcie duszenia kurczaka, ugotuj na w pół twardo ziemniaki, odcedź i przełóż do brytfanki. W misce wymieszaj jogurt z cytryną i zalej ziemniaki. Wstaw do piekarnika i piecz aż się zrumienią. Podawaj ziemniaki na jednym półmisku, a kuraka z warzywami na drugim.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+