Duszona wątróbka cielęca z puree z bryndzą

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 12)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

wątróbka:

  • 1,5 kg wątróbki cielęcej
  • sól,pieprz
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 gruszki
  • 4 cebule szalotki
  • 4 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • mały kawałek kory cynamonu
  • 5 goździków
  • 2,5 szklanki porto

puree z bryndzą:

  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 15 dag bryndzy
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • skórka z cytryny

sałatka z pomidorów i kopru włoskiego:

  • 3 pomidory
  • koper włoski
  • oliwa
  • kilka listków bazylii
  • łyżeczka octu czerwonego
  • pieprz świeżo mielony
  • sól

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyść i dokładnie umyj. Posól i popieprz. Cebulki obierz i pokrój na połówki. Gruszki pokrój na duże kawałki. Wątróbkę dokładnie obtocz w mące. W garnku na maśle przesmaż wątróbkę. Dodaj gruszki, cebulę i przyprawy. Listki laurowe, ziele angielskie, korę cynamonu i godziki. Całość zalej porto i duś na wolnym ogniu przez 20-30 minut.

Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i dodaj bryndzę. Poczeka,j aż bryndza się rozpuści. Dodaj ziemniaki i dokładnie mieszaj, żeby skłądniki się połączyły. Na koniec dolej mleko i dodaj skórkę z cytryny.

Koper włoski pokrój w cieńkie plasterki i zamarynuj je w soku z cytryny i soli. Pomidory pokrój na duże kawałki i dodaj do nich odciśnięty koper włoski, oliwę i liście bazylii. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Wątróbkę podawaj z puree i z sałatką z pomidorów. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+