Duszona łopatka z dzika z cebulkami i pieprzem podana z kwaśną czerwoną kapustą

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

  • łopatka z dzika z kością lub bez – dzik najlepiej do 3 roku życia

Marynata:

  • 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • dwa goździki
  • 2 ziarna jałowca lekko rozgniecione
  • kilka ziaren kolendry uprażonych na suchej patelni
  • kilka gałązek majeranku lub łyżka startego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sporo ziaren pieprzu
  • 1,5 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 5 – 6 cebul średniej wielkości
  • czerwona kapusta średniej wielkości
  • ocet najlepiej z cydru, ale może być dobry winny – ile kto lubi
  • kilka rodzynek wcześniej namoczonych w szklance czerwonego wina
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki wody
  • łyżka brązowego cukru
  • kilka łyżek sosu z pieczenia dzika

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty do dzika gotuj na bardzo małym ogniu około 5 min i ostudź. Łopatkę z dzika umyj, osusz i zalej marynatą. Wstaw do lodówki na 2 – 3 dni, co jakiś czas przewracając.

Po upływie czasu, dzika w marynacie włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piecz około 5 – 6 godzin. W tym czasie w rondlu rozgrzej masło i wrzuć do smażenia drobno posiekaną kapustę. Do kapusty dodaj od razu ocet i cukier, smaż aż zmięknie i zmniejszy objętość. Dodaj pozostałe składniki i duś aż płyn odparuje. Podawaj na półmisku pokrojonego dzika a obok kapustę.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+