Duszona cielęcina w pomidorach, z makaronem w pietruszkowym pesto

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 2)

Składniki:

  • 2 kg górki cielęcej
  • łyżka gruboziarnistej soli
  • łyżka świeżo mielonego pieprzu
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka wędzonej suszonej papryki
  • oliwa
  • cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 kg pomidorów bawolich
  • 1/2 kg kiszonych pomidorów
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • łyżeczka oregano

Marynata:

  • 3 łyżki jogurty greckiego
  • sok z 1/2 cytryny

Makaron z pesto:

  • 500 g ugotowanego makaronu typu świderki
  • garść natki pietruszki
  • olej lniany tłoczony na zimno
  • łyżeczka soli
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z rokietnika
  • garść startego owczego sera

Przygotowanie:

Mięso natrzyj solą, pieprzem, suszonym oregano i papryką. Przyprawioną cielęcinę zamarynuj w jogurcie i soku z cytryny. Odstaw na 3 godziny. Zamarynowane mięso złóż na pół, zwiąż szpagatem i przesmaż na oliwie w garnku. Dodaj ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w plastry, pomidory pokrojone w kostkę, kiszone pomidory i suszone oregano. Mięso i warzywa podlej białym wytrawnym winem. Całość duś na wolnym ogniu. Przygotuj pesto. W moździerzu utrzyj natkę z solą, czosnkiem i olejem lnianym. Pesto dopraw sokiem z rokietnika i dokładnie wymieszaj. Na patelni przesmaż ugotowany makaron świderki z pesto. Na koniec dodaj starty owczy ser. Uduszoną cielęcine podawaj z makaronem. Smacznego!