Domowy makaron z sosem z pieczonych warzyw

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • makaron:
  • 500 g mąki
  • 4 jajka
  • oliwa
  • odrobina lenitej wody

sos:

  • 200 g dyni
  • duża czerwona papryka
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • świeże zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia)
  • oliwa

sałatka:

  • garść rukoli
  • garść porwanej sałaty masłowej
  • garść jadalnych kwiatów

dressing do sałatki:

  • sok z cytryny
  • sól
  • 2 łyżeczki miodu
  • pomidor
  • oliwa

Przygotowanie:

Przygotuj makaron. Mąkę przesiej na stolnicę. Wbij jajka. Dolej duży chlust oliwy i letnią wodę. Zagnieć i wyrób ciasto. Rozwałkuj je na cieńki placek i pokrój na szerokie paski.

Przygotuj sos. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Dodaj świeże zioła, oliwę. Dopraw solą, pieprzem i wstaw do pieczenia.

W soku z cytryny rozpuść sól. Dodaj miód, drobno posiekanego pomidora i chlust oliwy.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dressingiem skrop liście rukoli, sałaty i kwiaty.
Ugotowany makaron wymieszaj z pieczonymi warzywami. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i dodaj startego koziego sera.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+