Domowy Gyros z cielęciny, z pastą z ogórka i sałatką z musztardowca

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 1)

Składniki:

  • 1/2 kg górki cielęcej
  • 4 pity
  • Marynata:
  • biała cebula
  • łyżeczka kopru włoskiego
  • sól
  • 3-4 listki świeżej mięty
  • łyżka słodkiej papryki
  • 4 łyżki oliwy

Krem z ogórka:

  • 3 gruntowe ogórki
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka fety
  • 3-4 listki mięty

Sałatka:

  • garść liści musztardowca
  • sok z pomarańczy
  • owoce granatu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Cielęcinę potnij w paski. W misce połącz mięso z plastrami cebuli, koprem włoskim, solą, słodką papryką, posiekaną mięta i oliwą. Ogórki zetrzyj na tarce i odciśnij z nich wodę. Do warzyw dodaj starty czosnek, świeżą posiekaną miętę i pokruszoną fetę. Liście musztardowca polej sokiem z pomarańczy i oliwą. Dodaj owoce granatu. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej podsmaż cielęcinę. Każdy placek rozerwij i posmaruj kremem z ogórka. Następnie nałóż porcję mięsa i sałatki z granatem. Placek zwiń i podgrzej na patelni. Smacznego!