Czerwone cebule faszerowane wołowiną z rozmarynem i zapiekane pod serem

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 4 czerwone cebule
  • 200 g karkówki wołowej
  • kilka gałązek posiekanego rozmarynu
  • 1/2 szklanki startego na małych oczkach żółtego sera długodojrzewającego
  • pieprz

sos:

  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawngo
  • kilka orzechów włoskich
  • łyżeczka suszonej ostrej papryki
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Ocet wlej do garnuszka, dodaj wino i miód. Wstaw na ogień i gotuj sos aż zgęstnieje.
Mięso zmiel dwukrotnie. Masło rozupuść razem z rozmarynem i dodaj je do zmielonej wołowiny. Całość dopraw dużą ilością pieprzu. Cebule obierz. W cebuli odetniji dupkę i wydrąż środek. Nafaszeruj je mięsem i wstaw każdą do osobnego naczynia żaroodpornego lub do jednej brytfanki. Zalej sosem i piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni. Na 10 min przed wyjęciem posyp cebule startym serem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+