Czarne kluski z sosem mięsnym

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)

Składniki i przygotowanie:

Czarne kluski:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g surowych ziemniaków
  • pieprz, sól

Gulasz wołowy:

  • 1,5 kg wołowiny z udźca lub górnej zrazowej
  • 4 kiszone ogórki
  • biała cebula
  • marchewka
  • 4 plastry długodojrzewającego boczku lub długodojrzewającej słoniny
  • olej do smażenia
  • mąką do oprószenia mięsa
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • bulion wołowy z dodatkiem suszonych grzybów
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Starte ziemniaki odciśnij. Płyn z odciskania ziemniaków zostaw. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ugotowanych ziemniaków dodaj surowe. Dopraw masę solą i pieprzem. Na koniec dodaj skrobię z odciskanych ziemniaków. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Z ciasta uformuj kulki. Spłaszcz je, a na środku rób dziurki. Kluski gotuj w wrzącej osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu wypłynięcia. Wołowinę, boczek i warzywa pokrój w dużą kostkę. Mięso oprósz mąką. W garnku na rozgrzanym oleju przesmaż wołowinę i wyciągnij. Dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Następnie dodaj boczek, marchewkę i ponownie wołowinę. Dopraw musztardą i koncentratem pomidorowym. Całość zalej bulionem. Dorzuć listki laurowe i ogórki kiszone.

Duś przez godzinę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+