Cygańskie gołąbki na ostro

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 10 zblanszowanych liści kapusty
  • 600 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g tłustego boczku
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 ostre świeże zielone papryki
  • 6 sztuk świeżej okry
  • 1 łyżeczka papryki chili w płatkach
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka smalcu
  • 1l przecieru pomidorowego
  • 1l bulionu
  • 1/2 szklanki koniaku
  • szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz

ostro-słodki sos pomidorowy:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml piwa Porter
  • 6 łyżkek cukru brązowego
  • 5 szuszonych śliwek
  • sól

Przygotowanie:

Boczek pokrój w kostkę. Zielone papryczki i okrę pokrój w plastry, cebulę w piórka, a ząbki czosnku drobno posiekaj. Na smalcu przesmaż cebulę i czosnek. Dodaj boczek i mięso mielone. Na końcu dorzuć papryczki i okrę. Wszystkie składniki dopraw solą, słodką papryką i chili w płatkach. Składniki podlej koniakiem, bulionem i sosem pomidorowym. Dosyp ryż i duś wszystko przez godzinę.

Zawiń farsz w zblanszowane liście kapusty. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przygotuj ostro-słodki sos pomidorowy. Na patelni skarmelizuj cukier brązowy. Dolej piwo, dodaj przecier pomidorowy i śliwki. Dopraw solą. Gotowym sosem zalej gołąbki i piecz bez przykrycia przez godzinę w piekarniu. Smaczengo !

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+