Curry z polskimi warzywami i chlebkami naan

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • papryka
  • czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ostra papryczka chili
  • 4 młode ziemniaki
  • 3 pomidory
  • skórka z limonki
  • 3-4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • olej do smażenia
  • kubek kwaśnego jogurtu

mieszanka przypraw:

  • 2 łyżeczki uprażonej kozieradki
  • 2 łyżeczki uprażonej kolendry
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • świeża papryczka chili
  • 3-4 listki świeżej kolendry

chlebek naan:

  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki roztopionego klarowanego masła
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój w średnią kostkę. Przygotuj mieszankę przypraw. W moździerzu utrzyj przyprawy – kozieradkę, ziarna kolendry, chili i listki świeżej kolendry.

W woku rozgrzej olej. Przesmaż cebulę. Dodaj mieszankę przypraw i skórkę z limonki.

Składniki wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe twarde warzywa – ziemniaki, paprykę, posiekany czosnek i chilli. Dosyp soczewicę. Do przesmażonych warzyw dodaj pomidory i dolej wodę. Duś, aż warzywa zmiękną. Na koniec dolej jogurt i wymieszkaj delikatnie wszystkie składniki.

Przygotuj chlebek. W misce połącz drożdże z ciepłą wodą i rozpuszczonym masłem. Dolej jogurt i miód. Dosyp mąkę. Ciasto wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Z kawałków cista formuj cienkie placuszki. Smaż je na maśle. Curry podawaj z placuszkami naan. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+