Ciasto drożdżowe z kozim twarożkiem i sałatką z pomidorów

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukier
  • 100 g masła

twarożek:

  • 500 g twarogu koziego, najlepiej jak najmniej zmielonego
  • garść rukwi wodnej
  • kilka kwiatów szczypiorku
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • pieprz świeżo mielony

sałatka z pomidorów malinowych:

  • 3 malinowe pomidory
  • 1 cebula szalotka
  • garść natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania rozczynu. Podgrzej ćwierć szklanki mleka (powinno mieć temperaturę około 40 stopni) i dodaj drożdże oraz cukier. Wszystko wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę, wlej rozczyn i dodaj 2 całe jajka. Dodaj pozostałą część mleka i masło. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki i odstaw do wyrośnięcia. Piecz przez 45 minut w 180 stopniach.

Twaróg rozbij widelcem na malutkie grudki. Dodaj do niego posiekaną rukiew wodną, kwiaty szczypiorku, śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Pomidory posiekaj i połącz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj posiekaną pietruszkę oraz oliwę. Całość dopraw solą i pieprzem. Ciasto podawaj z kozim twarożkiem i ekspresową sałatką z pomidorów.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+