Ciasto brzoskwiniowe z miodem akacjowym i espumą

Opublikowano w Desery,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • skórka z połowy cytryny
  • laska wanilii
  • 150 ml lekko ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 65 g oleju

gotowane brzoskwinie:

  • 4 świeże brzoskwinie
  • łyżka masła
  • 3 łyżki miódu akacjowego
  • laska wanilii
  • 50 ml likieru brzoskwiniowego
  • 100 ml soku brzoskwiniowego

Espuma:

  • pudełko malin lub poziomek
  • pół szklanki śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina miodu

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. W misce połącz wszystkie suche składniki. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i świeżą wanilię. W drugiej misce połącz wszystkie mokre skłaniki. Mleko, jajo i śmietanę. W mikserze dokładnie wymieszaj suche i mokre składniki. Na końcu do ciasta dolej odrobinę oleju.

Brzoskwinie pokrój na osiem częśći. Przesmaż je w rondlu na łyżcze masła. Brzoskwiń nie smaż zbyt długo, żeby się nie rozpadły. Dodaj likier, sok brzoskwiniowy, miód i laskę wanilii.Owoce gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu.

Tortownice nasmaruj masłem i oprusz mąką. Na dnie ułuż brzoskwinie i zalej je ciastem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciepłe ciasto podaj z pianką z owoców. Maliny i poziomki przetrzyj przez sito. Mus z owoców wlej do syfonu. Dolej śmietany i miodu. Dodaj cukru pudru. Syfon zakręć i nabij.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+