Ciastka z karmelizowanymi orzechami, masą serowo-owocową i wiśniowym sosem

Opublikowano w Desery,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo
  • 25 g kostki masła
  • 50 ml miodu pitnego

masa owocowo-serowa:

  • 150 g twarogu
  • 70 g borówek
  • 70 g malin
  • 150 g cukru brązowego
  • 40 g orzechów laskowych
  • 20 g pestek dyni
  • 20 ml pitnego miodu
  • łyżka rozpuszczonego masła

sos wiśniowy:

  • 200 g mrożonych wiśni bez pestek
  • kora cynamonu
  • łyżka brązowego cukru
  • 50 ml pitnego miodu

Przygotowanie:

Z ciasta filo wytnij prostokąty o wymiarach 12 x 6 cm. Masło rozpuść w rondelku z miodem pitnym. Każdy płat ciasta posmaruj roztopionym masłem i przełóż go na blachę do pieczenia. Jedna warstwa ciastka powinna składać się z czterech złożonych wysmarowanych masłem prostokątów ciasta filo. Na jedno ciastko potrzeba trzech warstw. Wysmarowane płaty ciasta piecz w rozgrzanym piekarniu w 180 stopniach, aż się zrumienią.

Przygotuj masę. Na patelni na średnim ogniu rozpuść cukier z roztopionym masłem. Wsyp orzechy, pestki dyni i wlej miód pitny. Wymieszaj dokładnie. Całość przełóż na blaszkę z pergaminem i poczekaj, aż wystygnie.

W misce roznieć twaróg. Dodaj do niego borówki, maliny, orzechy i pestki dyni. Masę delikatnie wymieszaj.

Przygotuj sos. Na patelni, na której pozostał karmel, przesmaż wiśnie. Dodaj do nich korę cynamonu. Wiśnie podlej miodem pitnym i posyp brązowym cukrem. Sos zdejmij z gazu, gdy zacznie się mocno pienić.

Złóż ciastko. Na talerzu ułóż upieczony płat ciasta. Posmaruj go masą i przykryj drugim, na nim nałóż kolejną warstwę masy i przykryj trzecim. Ciastko polej odrobiną wiśniowego sosu. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+