Chłodnik ogórkowy z migdałami i tatarem z pstrąga oraz bakaliami

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 1)

Składniki:

Chłodnik:

  • 2 kg świeżych gruntowych ogórków
  • 2 limonki
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • sól
  • kilka listków swieżej mięty

Tatar z pstrąga:

  • 3-4 filety z pstrąga
  • 2 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 suszone śliwki
  • łyżka suszonej żurawiny
  • 3 suszone figi

Przygotowanie:

Ogórki obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Warzywa posól i poczekaj, aż puszczą sok. Na patelni upraż migdały. Przestudzone migdały zmiksuj. Dodaj do nich ogórki, mleko kokosowe, sok z limonki, sól i miętę. Wszystkie składniki zmiksuj. Chłodnik wstaw do lodówki. Filety z pstrąga posiekaj. Dodaj do nich sok z limonki i oliwę z oliwek. Suszone owoce posiekaj i dodaj do zamarynowanej ryby. Chłodnik podawaj z tatarem z pstrąga. Smacznego!