Chlebowa piętrowa pizza z sosem pomidorowym i grillowanymi warzywami

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)

Składniki:

  • duży okrągły chleb

Sos:

  • czerwona papryka
  • biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • puszka krojonych pomidorów
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • 30 ml octu balsamicznego
  • szczypta brązowego cukru
  • 3 ząbki startego czosnku
  • 3 gałązki bazylii

Warzywa do grillowania:

  • 1/2 bakłażana
  • 5 cukinii baby
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki sera pleśniowego

Przygotowanie:

Przygotuj sos. Paprykę, cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj czosnek i papryczkę chili. Do garnka wlej oliwę i dodaj warzywa. Podduś składniki na wolnym ogniu, następnie dodaj pomidory z puszki, wino, ocet, sól i cukier. Zmiksuj sos na jednolitą masę i dodaj świeżo startego czosnku i bazylię. Przygotuj warzywa do grillowania. Pokrój bakłażana, cukinię i paprykę. Polej warzywa oliwą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Ugrilluj warzywa na patelni. Wytnij z chleba spód pizzy. Nałóż sos pomidorowy, a następnie warzywa i ser pleśniowy. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i włóż pizzę na 3 minuty. Smacznego!