Cebulowe babeczki z salsą z mango

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

ciasto na babeczki:

  • 250 g cebuli
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • sól, pieprz

salsa z mango:

  • czerwona cebula
  • mango
  • 2 pieczone zielone papryczki peperoni
  • kolendra
  • sok z limonki
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

Cebule zmiksuj w malakserze, dodaj zmielone orzechy, mąkę i 2 jajka. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj posiekany tymianek i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Formy do mufinek nasmaruj masłem i wlej do nich masę. Piecz w 220 stopniach przez 20 minut. Mango obierz i drobno posiekaj, dodaj kolendrę, cukier, sok z limonki i posiekaną w kostkę cebulę. Paprykę nabij na widelec i opal na palniku aż będzie lekko spalona. Peperoni posiekaj jak najdrobniej i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Salsę najlepiej odstaw do lodówki na minimum 30 minut, żeby się schłodziła a smaki dokładnie się połączyły.
Salsę podawaj obok gotowej babeczki.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+