Buraczane risotto z pęczaku, suszonych grzybów i sera pleśniowego

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 50 dag pęczaku
  • pół kostki masła
  • kilka suszonych grzybów – borowik lub podgrzybek, zagotowanych wcześniej w barszczu
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • szklanka soku z buraków
  • łyżka sera typu Lazur błękitny
  • dobra oliwa z pierwszego tłoczenia może być olej z pestek dyni
  • odrobina octu balsamicznego
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 100 g rukoli lub miksu porwanych sałat

Przygotowanie:

W szerokim rondlu lub głębokiej patelni na maśle z odrobiną oliwy przesmaż cebulę i całe ząbki czosnku. Gdy czosnek się zrumieni wyjmij go, a na patelnię wrzuć pęczak i tymianek, smaż około 4 min, po czym zalej bulionem i dodaj grzyby. Ogień zmniejsz i gotuj aż płyn odparuje w 70%. Dolej sok z buraka i gotuj, gdy pęczak będzie miękki dodaj lazur i ocet. Przed samym podaniem dodaj posiekaną pietruszkę, a już na talerzu polej oliwą i posyp sałatą.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+