Bułka z szarpaną wieprzowiną i pastą z pieczonej papryki

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 pomidory
  • papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule, biała i czerwona
  • łyżeczka kolendry w ziarnach
  • łyżeczka kopru włoskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • świeże bułki
  • liście sałaty

pasta z pieczonej papryki:

  • 2-3 upieczone czerwone papryki
  • papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Wieprzowinę pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw koprem włoskim, ziarnami kolendry, papryką solą i pieprzem. Paprykę,cebulę i pomidory pokrój w dużą kostkę. Dodaj posiekany czosnek.

Mięso, warzywa i przyprawy dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki duś w szybkowarze przez 1,5 godziny. Ugotowaną wieprzowinę rozdrobnij. Przygotuj gęsty sos.

Upieczone papryki obierz ze skóry i dokładnie posiekaj. Dodaj posiekaną papryczkę i jeszcze raz dokładnie posiekaj pastę. Dodaj starty czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną kolendrę i bułkę tartą. Na koniec dopraw solą.

Bułkę przekrój na pół. Połówkę bułki posmaruj pastą paprykową. Ułóż poszarpaną wieprzowinę, krążki cebuli i liście sałaty. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+