Bitki wołowe w sosie piernikowym z pieczoną dynią i kluskami kładzionymi

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

bitki wołowe:

  • 1/2 kg wołowiny (np. udziec)
  • 50 g piernika
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
  • musztarda do posmarowania mięsa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka
  • olej do smażenia
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu wołowy
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

grillowana dynia:

  • 300 g dyni
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • 6 pomidorków cherry
  • gałązka rozmarynu
  • natka pietruszki
  • 4 suszone papryczki peperoncino
  • sok z limonki
  • sól
  • chlust oliwy

kluski kładzione:

  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Mięso pokrój na cienkie plastry i rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Skrop octem balsamicznym i posmaruj musztardą. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Przed smażeniem bitki obtocz w mące. Cebulę pokrój na grube plastry. Czosnek posiekaj.

Rozgrzej tłuszcz i przesmaż bitki z obu stron. Wyciągnij. Na tej samej patelni przesmaż cebulę i podlej ją winem. Dodaj czosnek, listki laurowe i ziele angielskie. Dorzuć bitki. Podlej wszystko bulionem i duś przez 30 minut. Na koniec pokrusz ciasto piernikowe i dodaj do sosu.

Dynie pokrój na kawałki. Dodaj czosnek, pomidorki cherry w całości, rozmaryn i kilka gałązek natki pietruszki. Papryczki delikatnie posiekaj i dodaj do dyni i pomidorków. Wszystko skrop sokiem z limonki. Dopraw solą. Dodaj chlust oliwy. Warzywa ugrilluj na patelni grillowej.

Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce. Łyżką nabieraj ciasto i wrzucaj na gotującą się wodę. Jak kluski wypłyną wyciągni je łyżką cedzakową. Bitki wołowe podawaj z kluseczkami kładzionymi i grillowaną dynia.

Wytrawny piernik ze śledziem marynowanym w soku z buraka polany syropem imbirowo cebulowym

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+