Bitki cielęce duszone w winno- kaparowym sosie, z plackami z jarmużu i cukinii

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)

Składniki:

  • 5 sznycli cielęcych
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • główka czosnku
  • garść kaparów
  • szklanka mąki
  • olej
  • białe wino
  • natka pietruszki

placki:

  • 2 żółte cukinie
  • cebula
  • 4 liście jarmużu
  • cytryna
  • sól
  • ok pół szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • olej

Przygotowanie:

Sznycle rozbij, dopraw solą, pieprzem i polej sokiem z cytryny. Pokrój czosnek i kapary w cienkie plastry. Bitki panieruj w mące i przysmaż na rozgrzanym oleju. Zmniejsz ogień do minimum. Dodaj czosnek i kapary. Wlej białe wino tak, aby zakryło mięso i dodaj pokrojoną pietruszkę. Idealnym dodatkiem do bitek będą chrupiące placki. Cukinie i cebulę zetrzyj na tarce i wsyp do miski. Dodaj posiekany jarmuż, sok z cytryny, sól, mąkę i jajko. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju. Bitki podawaj z chrupiącymi plackami. Smacznego!