Warsztaty Kulinarne

CELE I ZŁOŻENIA

  • Zintegrowanie zespołu oraz rozwijanie umiejętności pracy w grupach
  • Poszerzanie wiedzy i umiejętności kulinarnych
  • Wprowadzenie lekkiej i przyjemnej atmosfery
  • Nauczenie sztuki przygotowania kilku prostych, lecz kreatywnych dań, które są wizytówkami wybranego kraju
  • Ma być smacznie i wesoło, a spotkanie ma na długo zapaść w pamięć uczestnikom

SCENARIUSZ

Podczas warsztatów uczestnicy maja okazję zapoznania się z nowatorskimi daniami oraz mogą dowiedzieć się jakie są podstawowe składniki i sposoby przygotowania potraw.
Warsztaty odbywają się w formie zabawy gdzie oceniana będzie kreatywność kulinarna, zdolności manualne i plastyczne oraz prezentacja potraw.
Stawiamy również nacisk na integrację i umiejętność pracy w grupie nie zapominając, że ma być miło i oczywiście smacznie!

Zadania grupy podczas warsztatów:

  • Przygotowanie dań zgodnie z instrukcją i pod czujnym okiem Tomka Jakubiaka, ale z użyciem własnej kreatywności i pomysłów
  • Uczestnicy muszą przygotować dania dla pozostałych osób
  • Przygotowanie stołu  wedle własnej kreatywności

PRZEBIEG  WARSZTATÓW

  1. Rozpoczęcie warsztatów. Krótka prelekcja i wspólna rozmowa na temat wybranych produktów, dań oraz tematu warsztatów.
  2. Osoby biorące udział w warsztatach podchodzą do swoich stanowisk pracy (stoły, na których ustawione są sprzęty oraz pudełka z produktami spożywczymi i przepisem jak przygotować potrawę). Uczestnicy warsztatów zostaną podzieleni na równe grupy i mają określony czas na przygotowanie dań według przepisów, z zastosowaniem podanych produktów. Pod czujnym okiem Tomka Jakubiaka oraz pozostałych kucharzy/moderatorów grup, uczestnicy warsztatów przygotowują potrawy. Podczas całej zabawy Tomek pomaga w gotowaniu, opowiada o nowościach kulinarnych, podpowiada jak łączyć składniki i techniki gotowania.
    Stawiamy na produkty zdrowe i sezonowe. Podczas gotowania oprócz rozwinięcia swoich umiejętności kucharskich, uczestnicy będą mogli dowiedzieć się na jakie produkty i potrawy warto w kuchni „stawiać”! Oferta skierowana jest do osób otwartych na nowe doświadczenia smakowe, dla chętnych do wyzwań kulinarnych, nowatorskich połączeń smaków i aromatów.
  3. Prezentacja dań i wspólna konsumpcja.