O Tomku

Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny.

Szef kuchni w autorskiej restauracji „GAR JAKUBIAKA”. Gospodarz popularnego programu „Jakubiak lokalnie” w telewizji Kuchnia+, który bije rekordy oglądalności i zdobywa rzesze nowych fanów czego finałem będą nowe odcinki.

Doradca kulinarny i ambasador marki „Herbapol”
Herbapol_logo
Wcześniej związany z telewizją śniadaniową „Dzień Dobry TVN” oraz gościnnie w programie „Pytanie na śniadanie”. Niejednokrotnie występował również w roli prowadzącego audycje radiowe w Antyradio i Programie 4 Polskiego Radia, nie mówiąc już o licznych felietonach kulinarnych w „Moje gotowanie”.

W programie „Jakubiak lokalnie”, Tomek przekonuje do korzystania z rodzimych, regionalnych produktów, a także odwiedza polskich rolników i hodowców. Jest jednym z niewielu kucharzy w Polsce którzy promują polską kuchnię i polskich producentów.

tomek2

Dzisiaj ten program kulinarny ma największą oglądalność w telewizji kuchnia +.

kuchnia_plus_logo-01

W ramach współpracy z telewizją kuchnia+, Tomasz Jakubiak wziął udział w dwóch edycjach Food Film Festiwal. Wspierał festiwal merytorycznie, jak również przygotowywał uroczyste, finałowe kolacje, między innymi dla takich gości jak Nigel Slater – brytyjska gwiazda kulinariów, dziennikarz i krytyk.

food-film-festival

Tomasz Jakubiak jest promotorem zdrowego jedzenia. Przez dwa lata, z sukcesem współpracował z NORGE – Norwegian Seafood Export Council (Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza), ucząc Polaków, jak ważnym elementem jadłospisu są ryby.

norge-bio-logo

Nie tylko ryby jako podstawa zdrowej żywności jest promowana przez Tomka, ale również najwyższej jakości certyfikowana wieprzowina sygnowana znakiem PQS. W działaniach promocyjnych PQS Tomek prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, podczas których pokazuje proste choć czasem nieznane zasady, jak dobrze, smacznie i w prosty sposób przygotować potrawy z najwyższej jakości wieprzowiny.

Oprócz zdrowego jedzenia, Tomasz Jakubiak promuje również polskie marki. Od ponad roku pokazy „INTEGRA-cje kulinarne”. Będąc ambasadorem firmy AMICA, opowiada się za zdrowym stylem życia, stawiając na produkty świeże, polskie i sezonowe.

bio-amica

Z ogromnej wiedzy i doświadczenia Tomasza Jakubiaka korzysta wiele firm i instytucji, stąd liczne warsztaty kulinarne m.in. dla takich wiodących marek jak Hewlett Packard (HP), PLAY, Schwarzkopf, Kompania Piwowarska, Kraft Foods czy Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych, a także dla SGGW (warsztaty dla intendentek) oraz warsztaty dla uczniów szkół gastronomicznych. Można również skorzystać z jego profesjonalnych rad w Studio Kulinarnym Roberta Sowy, gdzie występuje w roli doradcy kulinarnego.

bio-tomek-2

Jako ekspert jest zapraszany na prestiżowe wydarzenia kulinarne. Między innymi był prelegentem w panelu kulinarnym organizowanym przez magazyn MaleMan czy współtworzył Galę Grand Prix Magazynu wino 2012.

Oprócz zamiłowania do kuchni Tomasz Jakubiak cały czas rozwija swoją pasję do podróżowania w poszukiwaniu chwili wytchnienia ale też smaku doskonałego, obserwując i zdobywając kolejne doświadczenia ze światowych kuchni. W tym celu odwiedził m.in. Sri Lankę, Maderę i Gruzję a w Rzymie szkolił się pod okiem Nestora Grojewskiego – kucharza gwiazd Hollywood.

W ramach promocji „ulicznego jedzenia” Tomek zorganizował w czerwcu 2013 roku pierwszy Street Food Festival by Tomasz Jakubiak, którego ideą było pokazanie nowego podejścia do kuchni – inaczej mówiąc zdrowy fast food. Dobre, zdrowe i szybko przygotowane potrawy cieszyły podniebienia warszawiaków. Festiwal zakończył się wielkim sukcesem a cel promowania kuchni ulicznej został osiągnięty.
Street food’u nie należy mylić z fast food’em. Jedynie szybkość podania jest podobna. Poza tym to zdrowy, smaczny i świeży posiłek. Hamburger zawierający 100% mięsa w mięsie, z sezonowymi warzywami, z dodatkiem świeżo przygotowanych sosów. Miłośnicy takiej formy jedzenia już czekają na kolejne edycje, które pojawią się lada chwila w kolejnych miejscach w Polsce.

Tomasz Jakubiak jest ambasadorem akcji SOS Wioski dziecięce, wspiera akcje, organizuje warsztaty edukacyjne dla wychowanków
logo_sos_wioski_dziecieceW roku 2013 Tomasz Jakubiak dołączył do elitarnej organizacji zrzeszającej najlepszych szefów kuchni w Polsce – Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Znani z telewizyjnych ekranów i najlepszych restauracji kucharze łączą siły, pomysły i entuzjazm, promując polską kuchnię i troszcząc się o edukację młodego pokolenia kucharzy.

fundacja-klubu-szefow-kuchni

Celem działania Fundacji KSK jest kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych, uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków „Klubu Szefów Kuchni”, oraz organizowanie i pomoc w przeprowadzaniu pokazów, szkoleń, konkursów oraz wystaw.

Bardzo często w kuchni Tomka Jakubiaka gośćmi są nowe produkty, które dopiero wchodzą na rynek. Producenci Hochland zaprosili Tomka do projektu wprowadzenia nowych smaków na rynek serów. W fantastyczny i niekonwencjonalny sposób można serwować i wykorzystywać w codziennym menu produkty tej światowej marki.

 

Wiedza, doświadczenie i pasja do gotowania Tomka są często wykorzystywane w mediach branżowych takich jak NewsGastro.pl – jeden z największych portali gastronomicznych, czy pismo Food Service. Internauci i czytelnicy bardzo często szukają inspiracji w poradach kulinarnych Tomka.

Tomasz Jakubiak z oddaniem angażuje się także w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży. Często bierze udział w pokazach organizowanych dla fundacji pomagających dzieciom a także w ośrodkach szkolno-wychowawczych. Uczy dzieci i młodzież jak świadomie i smacznie można jeść.

BIO_Tomasz_Jakubiak_pdf__page_4_of_5_

Tomasz Jakubiak bardzo często jest jurorem konkursów kulinarnych. Elementem codziennej pracy są szkolenia i pokazy kulinarne w szkołach gastronomicznych gdzie uczniowie mogą zobaczyć jak dzięki ciężkiej pracy i pasji do gotowania można odnieść sukces w tym zawodzie.

Dzięki swojej popularności Tomasz Jakubiak jest zapraszany do udziału w pokazach kulinarnych gdzie pokazuje swój kunszt kulinarny dzieląc się swoją wiedzą z publicznością i opowiada jak bardzo bogaty mamy kraj w produkty do gotowania.

Obecnie Tomek pracuje nad swoją autorską książką kulinarną która ukaże się już na wiosnę 2015 :)

tomek-w-kuchni