Sezonowość kontra nowość! Warsztaty z Tomaszem Jakubiakiem

Opublikowano w Warsztaty kulinarne

Już 24 maja o godzinie 18:00, po raz kolejny Fumenti organizuje warsztaty kulinarne z Tomkiem Jakubiakiem!

Tomek promując sezonowe i rodzime produkty poprowadzi warsztaty kulinarne na pełnym luzie. Nie zabraknie jednak merytorycznej wiedzy, nie tylko nakarmimy ciało, ale ukoimy duszę. Gotowe potrawy odmienią spojrzenie na kuchnie regionalną.

„Sezonowość kontra Nowość”
Podczas warsztatów zaprezentuję jak wykorzystać polskie sezonowe produkty w nowoczesnych połączeniach smakowych. Pokażę jak dzięki polskiemu sezonowemu produktowi można stworzyć danie godne światowych stołów. Styczeń to jeszcze zima więc podczas warsztatów podpierał się będę zimową serią „Jakubiak w sezonie”

Część I
Teoria : omówienie sezonowych produktów

Część II
Każdy z uczestników dostanie pstrąga i najpierw go wyfiletuje jednym z trzech sposobów, a później przygotuje wraz z kolegą/koleżanką wspólne szybkie danie.

Część III
Gotowanie!!!
Menu:
Leniwe z wiosennej bryndzy z kindziukiem i szparagami
Świeży makaron z sosem na bazie malinowych pomidorów i ostrej papryczki zapiekane pod twarogiem
Maślane podpłomyki z zagrodowym kurczakiem, ogórkiem w jogurcie i orzechami nerkowca
Szybki deser z cytrynowo – waniliowym mascarpone i smażonymi w balsamico truskawkami
Chłodnik z ogórka i awokado z truskawkowym tatarem
Pomidor malinowy faszerowany kozim serem podany na wiosenno – letnich świeżych grzybach
Sałatka z kurek po tajsku z wołowiną i smażonymi kiełkami
Kotleciki z mielonego kabaczka, cielęciny, mięty i kuminu z sosem porzeczkowo – jogurtowym

Warsztaty składają się z części teoretycznej i praktycznej. Wspólnie przyrządzimy kolację dla całej grupy.
Co trzeba ze sobą zabrać? Dobre samopoczucie. My zadbamy o wino i miłą atmosferę.

Cena: 200 zł/os.
Liczba miejsc ograniczona
Dodatkowe informacje: akademia@fumenti.pl lub 502 355 588

Miejsce: Gdańsk