Zamknąć lato w słoikach – audycja w radiowej Czwórce

Opublikowano w Tomek w mediach

W pierwszy dzień jesieni stworzyliśmy listę rzeczy i rozrywek, które przypominają o lecie, a które bez problemu można robić w domu.
Słuchacze Czwórki proponują rozpalenie w kominku, pieczenie kiełbasek i robienie owocowych przetworów.

W studiu Ola Jasińska opowiadała o domowych sposobach na biwak, grillowanie i piknik. Jej gość Tomasz Jakubiak, kucharz i krytyk kulinarny mówił o modzie na fooding, czyli wspólne gotowanie. – Fooding jest o tyle fajny, że każdy ma jakieś doświadczenia kulinarne, każdy gdzieś coś zjadł, czegoś spróbował, to jest fantastyczna sprawa – przekonywał. W tej nowej towarzyskiej zabawie istotne są właśnie frajda z przygotowywania posiłku i dyskusja o nim. – Nie ma ciekawszej integracji w domu niż gotowanie, to pobudza bardzo do wszelakich rozmów, opowieści i dyskusji – przekonywał kucharz.

Kiedy zabawa w chowanego, albo w klasy nam się znudzi, możemy pomyśleć nad zamknięciem odrobiny lata w słoikach izainteresować się przygotowywaniem przetworów.

Zapraszamy do wysłuchania
audycji z udziałem Tomka w Czwórce Polskiego Radia.